PraŠUME

30. prosinca. do 16. studenog 2014.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Gledajući Zemlju iz svemira učinit će nam se poput velike kugle prekrivene sagom; ponajviše plavih i zelenih nijansi. Pogledamo li pobliže vidjet ćemo plavetnilo vode i zelenilo koje dolazi od kopnenih biljaka. Biljke su jedini organizmi koji se mogu vidjeti s te udaljenosti.

Povijest biljaka na kopnu odvodi nas u prošlost prije 470 milijuna godina i uključuje nebrojene varijetete oblika, funkcija i boja kojima nas zapanjuju i nadahnjuju.

A kako se to dogodilo i kako su biljke i šume nekad davno izgledale saznat ćete kroz tri priče na izložbi praŠUME (tiha ljepota biljnih okamina).

Ova izložba prezentira cjelovitu sliku o pradavnoj vegetaciji hrvatskih krajeva prateći najnovija znanstvena saznanja i rezultate brojnih istraživanja. Izložba ima izrazito edukativni karakter s naglaskom na rekonstrukcije osobitih biljnih zajednica koje su postojale na našim prostorima u različitim geološkim razdobljima. Izloženi su primjerci fosilnog bilja koje je prije otprilike 300 milijuna godina prekrivalo današnje područje Velebita i Like, ostaci biljaka stari oko 35 milijuna godina iz okolice Drniša i Knina te brojni biljni fosili iz sjevernog dijela Hrvatske koji su sačuvani kao svjedoci postojanja šuma prije otprilike 13 milijuna godina.