Sedimenti

11. srpnja 2023.
Galerija ŠIRA
Vida Meić

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Otvorenje: 11. srpnja u 20.30 sati
Galerija Šira, Preradovićeva 13
Izložba ostaje otvorena do 29. srpnja 2023.
SLOBODAN ULAZ

„Poetičnost kojom zrači cijela ova izložba, senzibilnost koja izbija iz svih objekata, stranica knjiga i elaboriranih grafičkih listova, može potaknuti brojne misli o njezinoj osnovnoj temi – taloženju kao fizičkom tragu prolaznosti vremena“

Popularna zagrebačka ljetna Scena AMADEO, u suradnji sa Hrvatskim prirodoslovnim muzejem, u svojoj 24. sezoni nastavlja i sa serijom izložbi posvećenih prerano preminuloj članici programskog odbora scene, slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović, kojima se predstavljaju likovni umjetnici čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom. Ove godine izbor je pao na akademsku grafičarku Vidu Meić koja će se 11. srpnja u Galeriji ŠIRA u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici predstaviti izložbom slika „Sedimenti“.

Vida Meić (1991., Čakovec) diplomirala je grafiku u klasi prof. Ines Krasić na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s pohvalom Summa Cum Laude.

Dobitnica je sedam nagrada za umjetnički rad, od kojih se ističu Erste Grand Prix, nagrada Grafičke zbirke NSK te MSU nagrada. Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi i pet samostalne. Zaposlena je kao asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

„Uvijek zainteresirana za strukturu, mrlju, materiju, odnosno za onaj osnovni element likovnog izričaja (u koji gledatelj upisuje svoja tumačenja), Vida Meić sada analizira likovni jezik oslanjajući se na metaforu sedimentacije. Talozi su istovremeno i ono skriveno i ono što otkriva prošlost, protočnost vremena ili postojanje nekih drugačijih okolnosti“. - napominje u svom predgovoru izložbi povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović, od 2020. godine selektor izlagačkog programa.

Od 2010. godine do danas u ovoj prestižnoj seriji izložbi izlagali su: Izabela Šimunović, Vladimir Filakovac, Denis Krašković, Petar Dolić, Bane Milenković, Vatroslav Kuliš, Marija Ujević, Dominique Jurić, Dora Kovačević, Manuela Pauk, Ivona Jurić i Domagoj Rogina. Uz promociju hrvatskih likovnih umjetnika čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom, ovaj jedinstveni projekt sadrži u sebi još jednu bitnu odrednicu: svi likovni umjetnici koji su već izlagali ili će tek izlagati u navedenom ciklusu u obvezi su da jedan svoj rad sa izložbe poklone Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, čime je udaren temelj danas već respektabilnoj muzejskoj likovnoj zbirci.