Ususret novom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – skriveni fundus - izložba

08. ožujka. do 15. rujna 2019.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Hrvatski prirodoslovni muzej

Ususret novom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – skriveni fundus
petak, 08. ožujka 2019. u 12 sati.

Izložbom Ususret novom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – skriveni fundus predstavlja se manji dio dosad neizloženog fundusa budućeg novog stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja kao i cjelokupni projekt novog muzeja Kultura, znanost i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja – novi HPM. Naime, uskoro će građani i posjetitelji grada Zagreba imati jednaku priliku, kao i u drugim EU državama, uživati u sjajnom muzeju: obnovljenom i revitaliziranom prostoru, novom stalnom postavu, interaktivnim prezentacijama i cijelom nizu novih sadržaja, kao i u Muzeju na otvorenom koji će biti smješten u parku šume Tuškanac. Projektna dokumentacija novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja financirana je sredstvima Europske unije i Grada Zagreba u iznosu od 4.667.500,00 kn (80%:20%).

Novi Hrvatski prirodoslovni muzej ima značajnu nacionalnu i regionalnu vrijednost. Gornji grad je povijesno i kulturno središte grada Zagreba, a obnova kulturne baštine u samom je srcu ovog projekta. Njime će se revitalizirati i dograditi jedna od najljepših plemićkih palača Gornjeg grada, palača Amadeo, što će bitno unaprijediti kvalitetu ponude i sadržaja muzeja.

Od obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja neposredne će koristi imati šira znanstvena zajednica, edukacijske ustanove i studenti, jer će na raspolaganju imati akreditirane laboratorije opremljene najnovijim analitičkim tehnologijama. Laboratorijska analitika i znanstveni rad kustosa će omogućiti transfer znanja kroz aktivnu suradnju sa znanstvenom zajednicom. Obnova palače Amadeo projektirana je na način da građani i posjetitelji s invaliditetom ili teško pokretne osobe mogu uživati u svim sadržajima Novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. U okviru projekta zaposlit će se 10 osoba. Jedinstveni fundus s 2 milijuna predmeta i tradicija Hrvatskog prirodoslovnog muzeja duga 170 godina zasjat će novim sjajem.

Grad Zagreb ponosni je partner ovog projekta ukupne vrijednosti 96.000.000,00 koja se planiraju osigurati u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.