Vanda Kochansky-Devidé, velika dama hrvatskoga prirodoslovlja

09. travnja. do 15. lipnja 2015.
Hrvatski prirodoslovni muzej

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Izložba ''Vanda Kochansky-Devidé, velika dama hrvatskoga prirodoslovlja'' posvećena je istaknutoj hrvatskoj geologinji i paleontologinji, prvoj ženi akademkinji kod nas, povodom stote obljetnice njezina rođenja i dvadeset pete obljetnice smrti. Iznimno bogat znanstveni opus, dugogodišnji stručni i sveučilišni rad, muzejski doprinos te pojedinosti iz privatne ostavštine na izložbi približavaju život i djelo ove po mnogočemu posebne žene.

Vanda Kochansky-Devidé započela je svoj znanstveni rad u nekadašnjem Mineraloško-geološkom muzeju, današnjem Hrvatskome prirodoslovnom muzeju, 1935. godine. Nedugo potom prešla je na Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, gdje je ostala do umirovljenja.

Tijekom cijeloga radnog vijeka bila je povezana s Muzejom, a suradnja se očitovala u različitim segmentima geološko-paleontološkog i muzeološkog djelovanja. U skladu s njezinom željom, i danas se u Muzeju čuvaju zbirke na kojima je akademkinja Kochansky-Devidé radila.

Vanda Kochansky-Devidé bila je profesorica koje se generacije studenata geologije rado sjećaju, bila je vrsna znanstvenica čiji su rezultati rada i danas polazište za daljnja istraživanja, bila je prva žena redovita članica Hrvatske akademiji znanosti i umjetnosti. Svi oni koji su je dobro poznavali svjedoče da je i u javnom i u privatnom životu bila jednostavna, drugačija, posebna.

Izložba ''Vanda Kochansky-Devidé, velika dama hrvatskoga prirodoslovlja'' otvorena je od 9. travnja do 15. lipnja 2015. godine u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju, Demetrova 1, Zagreb.

Izložbu prati Međunarodni skup "100-ta obljetnica rođenja akademkinje Vande Kochansky-Devidé", koji je održan od 9. do 11. travnja 2015. godine u Zagrebu.

Program skupa i mjesta održavanja pogledajte na
(http://vkd2015.geologija.hr/)


.