Služba zajedničkih poslova

Prilaz Gjure Deželića 30
Zagreb

Tel +385 1 4851700
hpm@hpm.hr

Pon-pet


Služba obavlja poslove od zajedničkog interesa za sve prirodoslovne odjele tj. vodi, obrađuje i zaštićuje knjižnu i arhivsku građu, rukuje njome, obavlja poslove nakladništva i propagandne djelatnosti, izdavanja muzejskog časopisa te pedagoško-obrazovne poslove.

Pedagoška jedinica dio je Službe zajedničkih stručnih poslova čiji je zadatak da svojim programima i djelatnošću promovira muzej i njegovu građu kako bi što više posjetitelja došlo u Muzej, da osigura različite nivoe informacija o muzeju za posjetitelje različitih dobi i razina znanja te da posjetiteljima boravak u Muzeju bude poučan i zabavan.

Osnovana je 1987. godine po osnutku Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. U trima negdašnjim Muzejima, od kojih je formiran današnji Muzej, pedagoški rad obavljali su kustosi, a njihov se rad uglavnom sastojao od kontakata sa obrazovnim institucijama i vodstava. Sustavniji rad s posjetiteljima svih dobi započinje sredinom devedesetih godina kada se počinju organizirati cjelovitiji projekti za stariji uzrast vrtićke djece te učenike osnovnih i srednjih škola. Suradnja sa školama i vrtićima proširuje se i na suradnju s Centrima za kulturu, knjižnicama, domovima za umirovljenike, bolnicama i mnogim drugim institucijama. Svima njima se, preko građe Muzeja, a putem predavanja, pokretnih izložbi ili radionica proširuju znanja o prirodi, a posebice o načinima i mogućnostima njene zaštite.

Muzejski kustosi – pedagozi, geologinja dipl. ing. Renata Brezinščak i Petra Šparica u suradnji sa stručnim muzejskim osobljem (stručnjaci iz mineralogije, petrologije, geologije, paleontologije, botanike, biologije, ekologije itd.) osmišljavaju, vode i organiziraju razne poučne i kreativne programe i aktivnosti za posjetitelje i širu javnost kao što su npr. uobičajena vodstva kroz postave i izložbe, predavanja, radionice, igraonice, istraživanja u prirodi, pokretne izložbe za vrtiće, škole i druge ustanove koje žele pobliže upoznati prirodoslovlje.

Informacije o pedagoškim programima i aktivnostima te kako se u njih uključiti možete dobiti e-poštom:

dr.sc. Renata Brezinščak, dipl.ing., muzejska savjetnica
E-mail: renata.brezinscak@hpm.hr


Knjižnica HPM-a
Unutar ovog odjela nalazi se i Knjižnica HPM-a, koju vodi dipl.ing. Darija Ćaleta, knjižničarska savjetnica
E-mail: darija.caleta@hpm.hr
E-mail: library@hpm.hr

Više informacija o knjižnici, knjižnom fondu i radu s korisnicima pogledajte na Knjižnica

Marketing
Branimir Ivić, dipl.oec, voditelj marketinga
E-mail: branimir.ivic@hpm.hr

Martin Glavinić, stručni suradnik za marketing i odnose s javnošću

voditelj Službe zajedničkih poslova

E-mail: martin.glavinic@hpm.hr


Dokumentacija
Marina Višić Vranjković, dipl.ing. - dokumentarist
E-mail: marina.visic@hpm.hr

Natura Croatica
Unutar ovog odjela nalazi se i uredništvo muzejskog znanstvenog časopisa Natura Croatica